Home

woensdag 29 januari 2014

Papierwinkel

In het buitenland kom je soms voor gewikkelde dingen te staan. Bepaalde documenten krijgen of gebeurtenissen registeren, het gaat allemaal niet zo makkelijk en gestroomlijnd als in Nederland. Het vraagt veel van je geduld en van de persoon die jou moet helpen. Mag diegene jou niet? Dan heb je pech want dan kunnen zij het je heel erg moeilijk maken.

Inmiddels zijn we voor de Thaise wet als getrouwd geregistreerd. Nu heeft dit op zich niet veel toegevoegde waarde maar dit is wel nodig om voor mij een 'getrouwd-visum' aan te vragen. We zijn de procedure in augustus vorig jaar begonnen. Eerst een uittreksel van onze Nederlandse huwelijksakte, die moest door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken gecertificeerd worden. Vervolgens was de Thaise Ambassade in Den Haag aan de beurt te certificeren. Toen dit allemaal gebeurd was kon het document (met dank aan mijn lieve ouders) naar ons in Thailand opgestuurd worden. 
Hier begon weer een heel proces voordat we het document hier konden gebruiken. Eerst moest het naar het Thais vertaald worden, Engels kunnen ze namelijk niet lezen... Die vertaling moest gecertificeerd worden door het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken in Bangkok. Toen wij het document eindelijk in handen hadden konden we naar de gemeente om ons huwelijk te registeren. Hier ontvingen we meteen een uittreksel van de Thaise huwelijksakte. En hier draaide het ook allemaal om. Hiermee konden we naar de immigratiedienst om het visum aan te vragen. Samen met een hele dikke stapel papieren, waaronder de meest hilarisch; een foto van ons voor het huis, in de woonkamer en in de slaapkamer, want ja, daar kunnen ze natuurlijk aan af zien of wij wel echt getrouwd zijn ;-)

Gisteren hebben we 2 uur doorgebracht bij de immigratiedienst. Ik heb denk ik wel 20 documenten getekend, en dat overdrijf ik helaas niet. Het meeste gaat hier nog met de hand. Aan het einde van die 2 uur kon ik betalen en werd er wat in mijn paspoort gestempeld. Helaas niet meteen het visum, maar een verklaring dat ik in afwachting van de goedkeuring van het visum tot 3 maart in Thailand mag blijven. Lucky me. Ik heb geen idee wat er gebeurd als deze niet goedgekeurd wordt. Het is nu dus even afwachten. Het kan zijn dat we opgeroepen worden om met getuigen te komen om te bevestigen dat wij daadwerkelijk getrouwd zijn. Wij hopen dat Luna genoeg bewijs is, haha.

Maar dat was niet de enige papierwinkel die wij hebben moeten doorlopen de afgelopen maanden. We hebben namelijk nog een nieuwtje, nee Luna wordt (nog) geen grote zus :D
Wij komen in maart voor een maandje naar Nederland! We zijn druk bezig geweest met Jacks visum vandaar dat we eerder niks hebben laten horen. Helaas is het niet makkelijker nu we getrouwd zijn. We moeten nog steeds even veel papieren en documenten hebben als voorheen, zucht... Maar, we hebben het visum!
Gisteren was alles eindelijk rond met de tickets. We vliegen op 5 maart naar Nederland en vliegen op 4 april terug. Met Luna's eerste verjaardag zullen we dus in Nederland zijn. Wij kijken er erg naar uit om iedereen weer te zien! Wij zijn alleen een beetje bang voor het weer. Het is nog steeds niet langdurig koud geweest en dan zul je net zien dat de echt winter losbarst als wij aankomen. We hebben hier net 3 (te) koude maanden gehad en we zijn blij dat we sinds 3 dagen weer warmer weer hebben. Nou ja warmer, het schiet hier weer meteen omhoog, vandaag gaf de thermometer 30 graden aan. De nachten zijn nog wel koud, maar de dagen zijn al een stuk aangenamer. Het zal dus een pittige overgang worden, maar de warmte van familie en vrienden maakt veel goed!
Tot snel!!

1 opmerking:

Unknown zei

Hej hee Patricia,
jee ik dacht dat ze hier in Nederland al veel papieren en regeltjes hadden :/
Maar ik weet zeker dat het jullie gaat lukken.

Kei leuk dat jullie n maandje naar Vlijmen komen, gezellig!
Hier word het langzamerhand toch lekker koud, maar over een maand kan dat weer heel anders zijn. maar dat zijn we gewend in Nederland. ;)

Wens jullie een mooie tijd, dikke knuffel voor Luna en Jack, heel veel liefs <3